Vinous media by Antonio Galloni

MAGGIO 2018

2016 Lis Neris BBK
Rating 92
Light vivid yellow. Pear, fresh citrus, menthol and a hint of spices on the nose. Juicy, bright and surprisingly dense, offering very good cut to the fruit-driven pineapple, tangerine and green apple flavors. Finishes long and vibrant. A knockout Ribolla Gialla, a variety owner Alvaro Pecorari never bothered with much in the past. This wine is made with grapes grown in Slovenia just across the border but the wine is made in Italy at the Lis Neris winery. The BBK in the wine’s name stands for the three towns (Barbana, Biljana, Kozana) where the vineyards are located. An outstanding Ribolla Gialla, and mercifully, not macerated into a would-be red wine oblivion. Drink 2018-2024 I. D’A.

2015 Lis Neris Picol
Rating 90
Bright straw. Herbs, honey and minerals mingle with gooseberry and green fig aromas and flavors. Clean, fresh and long with a tactile nuance to the ripe gooseberry and fig flavors. Finishes long and with plenty of lemony cut and a touch of peppery bite. Drink 2018-2023 I. D’A.

2015 Lis Neris Jurosa
Rating 90
Bright straw color. Slightly muted aromas at first then pick up energy and vibrancy with aeration to offer hints of caramel apple, pear and canned pineapple. Bright and juicy in the mouth, with outstanding cut to the pomaceous orchard fruit flavors. Finishes long and clean with a hint of creamy lemon custard. A lovely wine. 2018-2021 I. D’A.

2015 Lis Neris La Vila
Rating 91
Bright pale golden-tinged straw yellow. Intense aromas of apple, apricot, herbs and dried spices. Rich and dense with plenty of juicy cut lifting the ripe yellow fruit and herbal flavors. Finishes long and clean with a youthfully chewy texture. 2019-2024 I. D’A.

2015 Lis Neris Lis
Rating 91
Bright straw yellow. Fresh easygoing aromas and flavors of apple, pear, canned peach, aromatic herbs and a hint of caramel. Bright and juicy with a lively lemony cut extending the flavors on the long back end. I’d cellar this for another year or two to allow it to pick up weight. A blend of Pinot Grigio, Chardonnay and Sauvignon Blanc. 2020-2024 I. D’A.

2015 Lis Neris Confini
Rating 92
Vivid pale straw. Orange blossoms, grapefruit, honey and sweet spices on the Gewürztraminer-dominated nose. Then fresh and ripe but with plenty of acid backbone to keep this light and lively on the palate. Finishes long and tactile with a honeyed note but also bittersweet elements of peppery spices, peach and pear. A lovely wine. A blend of Pinot Grigio, Gewürztraminer and Riesling. 2018-2024 I. D’A.

GIUGNO 2015

2012 Lis Neris Confini
Rating 94
Confini 2012 è un classico Lis Neris e nelle ultime annate si è evoluto notevolmente. L’impressione generale è ancora quella di un blend dove il Gewürztraminer è dominante, con splendide note di frutta tropicale, di pan di zenzero e di fiori esotici che ben si sposano con la sensazione di pulizia strutturale e ampiezza. Immediato e gradevole, Confini stupisce davvero nel 2012. Al meglio dal 2015 al 2020.

2012 Lis Neris La Vila Friulano
Rating 94
Un bianco estremamente raffinato ed educato, il Friulano La Vila 2012 è tutta classe. Miele, melone, albicocca e note floreali dolci si aprono nel bicchiere con una sfumatura aggiuntiva derivata dalla maturazione in botti grandi che dona profondità strutturale. Camomilla e note leggermente mielate arrotondano il superbo e molto espressivo finale. Al meglio dal 2015 al 2019.

2010 Lis Neris Tal Lùc
Rating 93
Nel Tal Lùc 2010 confettura di albicocca, zucchero bruciato, caramella alle spezie scure e crème brûlée si alternano sul palato. Voluttuoso e generoso in bocca, questo blend di Verduzzo Friulano passito e Riesling resta uno dei vini dolci italiani più convincente. Al meglio dal 2015 al 2020.

2012 Lis Neris Lis
Rating 92
Lis 2012, blend di Pinot Grigio, Chardonnay e Sauvignon Blanc, è un classico Lis Neris caratterizzato da una buona struttura e diversi livelli di sapore. Niente prevale, in quanto tutti gli elementi sono magistralmente fusi assieme. Il 2012 è ricco e intenso, mai pesante. Il Sauvignon è chiaramente presente nella componente aromatica mentre il Pinot Grigio e lo Chardonnay si evidenziano in fase degustativa. Al meglio dal 2015 al 2018.

2013 Lis Neris Picol Sauvignon Blanc
Rating 92
Il lato verde ed erbaceo del Sauvignon Blanc esce forte e chiaro nel Picol 2013. Menta, pino, salvia, foglia di pomodoro e roccia spaccata… tutto aggiunge numerose sfumature al finale finemente scolpito. Il lettore potrebbe aspettarsi un Sauvignon alquanto deciso e tipico tuttavia gli elementi sono ben bilanciati. Al meglio dal 2015 al 2021.

2012 Lis Neris Jurosa Chardonnay
Rating 90
Vino grande e potente, lo Chardonnay Jurosa 2012 offre molte caratteristiche varietali e una buona ricchezza strutturale. Nonostante le qualità di questo Chardonnay, il 2012 non può essere paragonato a personalità e complessità delle migliori selezioni di questa gamma. Al meglio dal 2015 al 2019.

2013 Lis Neris Gris Pinot Grigio
Rating 89
Al momento questa annata di Gris è un po’ uni dimensionale, con meno volume e struttura di quanto non offra di solito. Pesca, albicocca, limone candito e spezie dolci si alternano su più livelli in questo ardito Pinot Grigio, da bersi nei prossimi anni. Al meglio dal 2015 al 2019.

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DICEMBRE 2013

2009 Lis Neris Confini
Rating 91
Ginger, mango, white flowers, honey and Chamomile are some of the notes that flesh out in the 2009 Confini. As always, the Confini is the richest and most voluptuous of the Lis Neris whites. The decrease of Gewürztraminer in the blend and the increase of Pinot Grigio makes Confini a little less exuberant than it has been in the past, but the wine’s essential personality remains. In this warm, precocious vintage the Confini is all about texture allied to expressive aromatics from the Gewürztraminer.  Drink 2013 – 2016

 

2009 Lis Neris Lis
Rating 91
The flagship 2009 Lis is a Pinot Grigio/Chardonnay/Sauvignon Blanc blend. Apricot, peach, Chamomile, spice, sage and vanilla notes meld together in a pretty, supple white to drink now and over the next few years. The aromatics are very much Sauvignon-inflected, while the Chardonnay and Pinot Grigio contribute the mid-palate and body. Drink 2013 – 2017

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